Leiden Marathon

Vanmorgen vroeg heb ik Mark de Boer, onder meer bekend van zijn bijdrage op ProRun en in de Hardloper, in Rotterdam-Zuid met de auto ‘opgepikt’. Daarna ging we door naar Leiden, waar wij samen tijdens de Leiden Marathon de 2 uur groep op de halve marathon gingen hazen en de 4 uur groep op de marathon.

Nadat we een mooie parkeerplek hadden gevonden, liepen we rustig naar de Pieterskerk. Het was lekker (bewolkt) weer en we hadden nog voldoende tijd. In de kerk gebeuren op deze zondag hele andere dingen dan dat onze Lieve Heer lief is.Verkleedpartijen (achter het altaar) van beide seksen is vandaag heel normaal. Mark en ik doen vrolijk mee.

Al snel zien we in de kerk DE lopende weblogger onder de webloggers: Running Ronald himself. Het weer is Ronald vandaag gunstig gezind en misschien zit er nog een persoonlijk record in. Om 11.00 uur is de door Ronald georganiseerde meet & greet voor de kerk. Later zien we hem dus weer terug.

Dan gaan we op zoek naar Terry van Velthoven, ons aanspreekpunt voor vandaag. Terry zal zelf ook de marathon gaan lopen …… en ja hoor, in onze groep. Worden we ook nog door de organisatie gecontroleerd :-). We krijgen een mooi shirt van Craft, gesponsord door de hardloopwinkel, ons startnummer, een (blauwe) ballon en een bon voor het buffet na afloop in In Casa. Inmiddels stromen de andere pacers ook binnen. Zo ook Peter en Ton, mijn clubgenoten. Zij hazen op de halve marathon.

Dan op naar de meet & greet van Ronald. Alleen Ronald is er. Verder niemand.

KICX0324_(Large)Mark, Ronald en ik (vlnr)

Daarna naar het verzamelpunt van de pacing teams. Allemaal dezelfde shirts en gekleurde ballonnen. Er staan al veel atleten om aan te sluiten. Inmiddels zie ik allerlei bekenden, Hans en Esther van Energie, collega Brigitte, Rinus en zijn (loop/werk)maat en het snelste echtpaar van Nederland: Ronnie en Janna.

Frits_20070610_MG_7080_097Dan op naar de startvakken. We spreken onze groep kort toe. We stellen ons voor en leggen wat regeltjes uit. De halve marathongroep is toch zeker wel 20/25 man/vrouw. Voor de hele zijn ze op 1 hand te tellen. Maar het is zo druk, dat je niet weet wie er nog wel of niet aansluit. Dan klinkt het startschot. Nu moeten we het doen. Een grote hoeveelheid atleten vertrouwt op ons. Het is druk om te lopen, erg druk. We ziggen zaggen tussen de lopers door. Hoe de groep het achter ons doet, kunnen we niet zien. Je ziet helemaal geen groep, alleen maar een massa. Wij moeten gewoon onze tijd halen: niets meer en niets minder. Het 5-km punt gaat 1 seconde te snel. Het gaat goed. Later vormt het veld zich wel en zie je toch een flinke groep achter ons lopen. De zon blijft nog weg, maar het tweede rondje zal hij flink gaan broeien. Zo rollen de kilometers asfalt onder onze schoenen door en brengen we de halve marathonlopers naar een eindtijd van 1:59:10. Velen zijn al eerder (terecht) vooruit gegaan en lopen zelfs nog iets sneller. Jammer, dat je deze mensen niet meer spreekt. Wij gaan door voor de 2e ronde. Ik kijk eens om en zie nog 4 lopers overblijven, die er niet al te fris uitzien.

Leiden100607Vrij snel na de start (met dank aan Louis)

De 2e ronde is begonnen. Alle drukte is weg (ook mijn ballon op een gegeven ogenblik) en er is voldoende ruimte om te lopen. Terry (van de organisatie) loopt ongeveer 200 meter voor ons. We zitten precies op schema. We zijn weggaan op 3:59:08 (5’40” per kilometer). Weer door Zoeterwoude, waar de muziek over straat galmt en het bier uit de tap vloeit. Uiteraard worden ook onze benen zwaarder, maar dit tempo kunnen wij wel aan. Dan nadert het 30 km-punt. Een drankpost, nog 1 of 2 lopers zijn bij ons. Honderd meter later is het over. We zijn nog samen over. Niemand die het meer kan bijbenen. In de praktijk blijkt dat (zeker op de marathon) slechts een kleine hoeveelheid atleten de pacers kan bijhouden. De meesten zetten toch te hoog in. Voor de pacers is het dan zaak om het juiste tempo te blijven lopen en nog afvallers proberen op te pikken. Iedereen die we inhalen, kan niet meer aansluiten.

Kopie van GroteFoto-TX8PHKXJWe komen steeds dichterbij Terry. Zij heeft een cordon begeleiders om haar heen. Water, sponzen, alles wordt haar aangereikt. Ze is blij als we haar op 36 km inhalen. “Hé jongens”, zegt ze. “Zijn jullie alleen?” Ze schroeft het tempo op en kan zo met ons meelopen. Ze wil een p.r. lopen en dat moet dan 3:58 worden. Nou, dat is goed dan, want inmiddels lopen wij op deze eindtijd. Terry kan het goed volhouden. Op 200 meter voor de finish, zeg ik tegen haar: “Als je wilt, kun je 3:57 lopen”. En dat wil Terry wel. We zetten een sprint in en eindigen op 3:57:50 (bruto: 4:00:42). Een negatieve split: 30 seconden sneller. In het finishvak drinken we ons wel verdiende pintje. Dat is ook Leiden.

Nadat we hersteld zijn, wandelen we naar de kerk en halen onze tas op. Daarna gaan we lekker douchen bij sportschool Gerard v.d. Berg. De douche is heerlijk warm. Dat is ook wel eens anders. Vervolgens een voortreffelijk massage van een lieftallige dame van de NGS. Als ik naar buiten loop merk ik dat spieren soepeler zijn. Ook Rinus en zijn maat zijn in de sportschool aanwezig. We gaan uiteraard nog even op de foto.

Rust_008_(Small)
Mark, Rinus en ik (vlnr)
Vervolgens een aardige wandeling door de stad, voordat we In Casa bereiken. Hier krijgen alle vrijwilligers (dus ook de hazen) een buffet aangeboden. Het is warm en erg druk. Erg veel vrijwilligers. Een vrouw die gisteren 1000 broodjes heeft gesmeerd, is onder de indruk van onze prestatie en wil ons voorlaten gaan in de rij. Het is inmiddels 18.15 uur en we lusten onderhand wel wat. Lekker veel rauwkorst, pasta, brood, kip en lasagne. Het past net op ons bord. Ook de 3 consumptiebonnen zijn welkom. Na de heerlijke maaltijd vertrekken we weer naar Rotjeknor. Het was een mooie, gezellige en bevredigende dag. Moe, maar voldaan stappen we in de auto en tuffen met een laaghangende zonnetje huiswaarts. Tot volgend jaar.

Hier vind je de uitslag. En vanaf maandagavond moet ik hier te zien zijn via RunnersTV.

21 gedachten over “Leiden Marathon

 1. He kanjers, jammer dat ik niet naar Leiden kon komen, anders had ik jullie eens in het echt ontmoet.
  Maar dat gaat toch over 1,5 week wel goedkomen in Rotterdam? Kan wel wat supporters gebruiken…..

 2. Wat gaaf om dat zo te doen, Hans. Hazen is toch ook concessies doen aan je eigen wens je sneller te lopen. Mooi verslag en het lijkt me een mooi evenement geweest.

 3. Hoi Hans,
  Joepie!!!!
  Afgelopen zondag een P.R gelopen!
  Nogmaals bedankt jongens.
  Was jullie even kwijt na 15 km, was sneller langs de waterposten.Clubgenoot Mascha stapte in na 26 km in Zoeterwoude,ook een superhaas! Maar met name die laatste kilometers waren loodzwaar. Jullie bleven scherp doorrekenen en goede looptips geven terwijl ik vanaf 38 km alleen maar dacht ” blijven lopen Ter, niet stoppen!”.
  En dan op het eind nog even versnellen om op 3.57 uit te komen.Pff, wat was ik blij dat ik er was!
  Ik was nog net 2 minuten eerder gefinished dan een clubgenoot en werd dus ook nog eens Clubkampioen bij de LRRC! dubbel feest!
  Ik geniet nog even na, ook van de spierpijn trouwens;
  ja, pijn is fijn….
  Leuk verslag, en zeker tot volgend jaar!
  Groeten van Terry

 4. Hoi Haas Hans, het was leuk je te ontmoeten! Je hebt je haaswerk uitstekend gedaan. Dat smaakt vast naar meer. Tot de volgende meet & greet, dan hopelijk met wat meer bloggers die op tijd komen 😉

 5. Hoi Hans
  Ooit in de verre toekomst wanneer je wellicht weer haas bent in Leiden hoop ik ook eens te starten op de marathon.
  Jan heeft natuurlijk al vrij veel haaswerk verricht,en is hier bekend mee, ook hij vind het altijd leuk om te doen.
  Misschien spreken we elkaar eens op een klein wedstrijdje bij energie, groetjes Marina

 6. Hallo Hans, ik heb gisteren op de halve marathon (m’n tweede) een tijd lang achter jullie blauwe ballonnen gelopen. Een heerlijk tempo en ook een mooi ‘ijkpunt’. Met dank hiervoor!!

 7. @Mark, je bent natuurlijk van harte welkom. Zo’n toffe loper hebben we graag in de groep. Sportgroet, Kok

 8. hans
  I followed you until 24km – I joined later Ferry with the 4.15 ballons.
  I came in with him at 4.17.
  THANKS A LOT
  With some more training, I am confident that i will be able to follow you till the very end next time!
  Groeten, Joerg (Den Haag)

 9. Hoi Hans, ik heb de blauwe ballonnen niet gezien onderweg. Wel zaten we nog een tijd achter de pacers van 4u15. Die leken me wel erg hard lopen, één van de pacers hoorde ik nog zeggen dat ze hem maar moesten afremmen als hij te hard ging, hij had daar wel vaker last van…. Ik denk dat jullie verder voorin het startvak stonden? Bij ons zat er bijna 4 minuten tussen.

 10. Hoi HANS,HEB JULLIE HELEMAAL NIET GEZIEN.Heb zelf een pr gelopen (2.53)
  groeten Maurice en sucses zaterdag

 11. Ik heb gisteren in Leiden met de pacinggroep 2-4 uur mijn eerste halve marathon gelopen en het ging prima. Hartelijk dank aan de pacers (Hans en Mark): het was heel leuk om met jullie mee te lopen!

 12. Dus ook jij was in Leiden van de partij. We zijn nog door de pacer van 3.45 ingehaald en het had dus niet veel gescheeld of ik was je tegen gekomen.
  Zaterdag gaan we elkaar zeker zien !

 13. Hans ik heb in Rotterdam ook gehaast.
  Maar kreeg na afloop helemaal niks :-(.
  En dat terwijl ik de loper nog psychische bijstand heb moeten verlenen.
  Knap werk van jullie.
  Zie je misschien Zaterdag.

 14. Ha Hans,
  Hoewel we volgens mij een prima prestatie hebben geleverd als hazen merk ik toch dat het niet makkelijk is geweest. Ik heb in tijden niet zo’n pijn in mijn benen gehad.
  Iets te weinig duurlopen gedaan de laatste maand.
  Als het van Coach/trainer Kok mag meld ik mij na de zomer ook bij Energie.

 15. Jullie moeten uitstekende hazen zijn geweest om zoveel mensen in je spoor te kunnen houden.
  En dat in de tweede ronde niemand meer over was is niet zo gek, bijna iedereen heeft flink aan snelheid verloren toen het eenmaal warm werd (alleen jullie niet).

 16. Mooie geschreven en natuurlijk goed werk gedaan, toppie.
  Ook leuk om je ontmoet te hebben en eigenlijk wel leuk zo na Parijs van de ROPArun!.
  En zo te lezen goed gegeten, wij ook hoor.
  Groet Rinus.

 17. Hoi mannen, top gelopen. Als ik het verslag zo lees, complimenten aan de organisatie. Hans, zaterdag Haag Atletiek, 6 uur, maken we een mooie happening van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.