5 km Baan en RoPaRUN-training

De lente gaat nu langzaam maar zeker doorbreken. De temperatuur gaat omhoog en de lange tight kan steeds vaker in de kast blijven liggen. In Enschede werd gisteren de marathon gelopen. Daar was het zelfs al meer dan lente. Om 14.00 uur besloot de organisatie de marathon in te korten voor lopers die nog niet langs een bepaald punt waren gekomen. De organisatie zag zich genoodzaakt die maatregel te nemen, omdat veel deelnemers uitgeput over de finish kwamen en naar de EHBO moesten. De ambulances waren niet aan te slepen en het leek duidelijk op de taferelen van Rotterdam 2007.

"We hebben onderweg veel uitvallers, en dat zijn dan nog de verstandige mensen. De temperatuur gaat momenteel boven de 25 graden, en het is de eerste dag van het jaar dat het zo warm is. Niet alle lopers zullen hier blij mee zijn, maar wij denken dat dit de verstandigste beslissing is", aldus de omroeper van de marathon.

Donderdagavond was het nog niet helemaal lente. Er stond een fris windje op de baan van CAV Energie. De training bestond uit 10 x 400 meter met 100 meter herstel. De 400-tjes waren in 4 stukjes opgeknipt. 100 meter vlot, 100 meter nog vlotter, 100 meter vlot en 100 meter nog vlotter. Iedere atleet kreeg tijden mee wat voor hem (haar hebben we nog steeds niet) "vlot" en "nog vlotter" betekende. Voor mij was dat ongeveer 26"/27" voor vlot en 22"/23" voor nog vlotter. Na een rondje kom je dan uit tussen de 1’36" en 1’40". Wat het is geworden, zie je in Garmin Connect.


In een treintje achter Karel aan

Zaterdag liep ik (voor het eerst) een 5 km baanwedstrijd bij onze club. Niet zo maar een baanwedstrijd. De wedstrijd was ter ere van de 200e marathon van clubicoon Aad Vink. Aad stopt ermee. Niet met hardlopen. Dat zal hij de rest van zijn leven blijven doen. Alleen de lange afstanden zijn gedaan. Er was veel belangstelling voor dit evenement, zodat er 3 series waren uitgeschreven. Ik mocht moest in de eerste serie starten. De atleten waren bijna allemaal op niveau bij elkaar ingedeeld. Ik vreesde dat ik in de achterhoede zou finishen, maar dat viel mee. Aad had ook "ouwe" maten uitgenodigd, waaronder kanjer Karel Leeuwangh, de 70-plusser, die onlangs zijn 100e marathon liep en nog steeds makkelijk rond de 3:30 op de marathon loopt. Piet loste het startschot. De jonge jongens waren als een speer weg.

Als dat heel snel gaat halen ze me al na 2 rondjes in, dacht ik. Gelukkig bleef het bij 1 keer. Gelijk na de start kwam ik in een treintje te lopen. Ik probeerde me rustig te houden. Ik liep als tweede, jawel achter Karel. En die liep me toch vlak: 51"/52" per 200 meter, hoorde ik PetervD steeds achter me roepen. Dit ging makkelijk. De kunst was om niet in de verleiding te komen om harder te gaan. 5 kilometer is heeeeeeellll ver op de baan. We draaide onze rondjes af, en Karel deed al het werk. Eerlijk is eerlijk. Na 3200 meter vond ik het tijd worden om er een stapje bij te doen. KarelW (ja, dit is een andere) was ondertussen al uit ons treintje vertrokken. Ik voerde het tempo op en kon het tot de finish volhouden. Eindtijd: 21’37". Hier zie je de gelopen rondjes (zijn allemaal hetzelfde hoor) nog een keer in Garmin Connect.
Na afloop was er een heuse receptie met liedjes, sketches, anekdotes, taart, hapjes en drank. Energiers kunnen naast hardlopen ook heel goed feest vieren. Tot in de late uurtjes was het gezellig druk in het clubhuis in Barendrecht. Ik bedank Aad via deze weg nogmaals voor een geweldige zaterdagmiddag en avond.


Aad stopt met marathons lopen

Foto’s zijn afkomstig uit het album van Energie.

Zondag was het weer vroeg dag. Want had ik al gezegd dat ze bij Energie goed kunnen hardlopen. Iedereen waaiert op deze zondag uit over het hele land. Sommigen gingen naar Enschede, een groepje liep hun beroemde ochtendrondje Thermen, andere groepjes vormen zich ook en velen lopen ontspannen hun eigen rondje. Het was vroeg, zoals ik al zei: 7 uur ging de wekker. Het was moeilijk opstaan na het feest van zaterdag. Wat ging ik doen deze dag? Er stond een oefenloop met mijn Roparunteam op het programma.

We reisde af naar Ekeren in België. Daar werden de teams in A en B verdeeld. De teams starten een kwartier na elkaar, zodat ieder team de juiste weg moest zoeken. En dat was soms een flink karwei. Onderweg naar Ekeren werd met Elly de wens voor de avondmaaltijden tijdens de RoPaRun doorgenomen. Ons team zal gaan proberen 12 km per uur te lopen. Daar begon ik dan ook mee. We liepen gelukkig niet heel ver. Totaal kwam ik aan 12 km. Iedere sessie van 2 km kon ik wel steeds sneller gaan lopen. Gemiddeld liep ik uiteindelijk 4’44" per km. Dat was hard zat na de 5 km van zaterdag.


Team 78 op de rustplaats in Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom werd aan De Boulevard Noord een middagpauze gehouden. Meegenomen brood werd genuttigd. Voor sommigen was dat niet voldoende. Zij bezochten de tegenoverliggende Mac. Het zag er wel heel lekker uit, maar ik hield het bij een draai-ijsje ijshoorn. Het was goed toeven in het zonnetje. Maar al snel riep de plicht weer. Er moest gelopen worden. We gingen uiteindelijk door tot aan Steenbergen. Daar werd alles weer ingeladen. Het was een nuttige oefening, zeker voor de nieuwe fietsers, en voor de teamspirit is het altijd goed om samen een acitiviteit te ondernemen. Alle foto’s van deze zondag staan in ons fotoalbum.

15 gedachten over “5 km Baan en RoPaRUN-training

  1. Altijd lekker, zo’n snel baanwedstrijdje er tussendoor. Goed voor de snelheid; en dan zal het 12km/uur bij de Roparun een heel stuk rustiger aanvoelen.

  2. Het was inderdaad warm in enschede en een mooie tijd gelopen op de baan!.
    Nog even, de roparun, spannend en de foto is een bekend plaatje voor mij.
    Groet Rinus.

  3. Gezellig en mooi zo’n feestje voor Aad en ook nog ff snel een 5 km gelopen.
    En jij bracht geen bezoek aan de Mac ??? Ongelofelijk ongelooflijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.