Koninginnedag (Marathon)

GroteFoto-SSO8P7WWGisteren was het Koninginnedag. Dit jaar kwam onze vorstin met haar gevolg naar Zeeland. En wat doe je dan, als je niet zoveel met die dag hebt? Als je niet wilt zaklopen, kantklossen en op je zolder geen ouwe rommel meer is te vinden? Juist, dan ga je naar de andere kant van het land. De provincie Groningen. En ga je de natuur in. En zo kwam ik terecht in het dorpje Glimmen. Mooi landelijk gelegen in het hoge noorden, rustig en hele mooie huizen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAToen ik daar aan kwam bleek er een hardloopwedstrijd te zijn. Georganiseerd door de DFW Runners. Een hardloopwedstrijd door de natuur. Gelukkig had ik mijn hardloopspullen bij me :-). Eén rondje kwam precies uit op 4,22 km. Mijn auto moest in de berm geparkeerd worden. Vlakbij start en finish. Waar zie je dat nog? Ontvangst met koffie en een koek onder de partytent. Publiek was er nauwelijks. Ook geen zingende kraanmachinist of helicopters. Voor 10 rondjes betaalde je slechts 5 euro. Dat is bijna voor niks, dacht ik. En de laatste marathon was ondertussen al weer bijna 3 weken geleden. Dus werd het weer eens tijd om aan mijn provincieafkruisspel te werken.

Er was ook geen drukte met indeling in startvakken en ingewikkelde tijdregistratiesystemen of een startnummer op je rug. Gewoon terug naar de basis van het simpele hardlopen.

En zo stonden we om 11 uur aan de start met wel 4 marathonlopers en 13 atleten voor de halve marathon. Iedereen stond in startvak A. Kanjers als Jannet Lange (startnr. 38), Sjoerd Slaaf en Bennie de Vries stonden ook aan de start. Ineke Scheffer was helaas verhinderd. Dit zijn atleten van de hele lange adem. Daar heb ik niets te zoeken met mijn 60 (ultra)marathons.

Vlak voor de start

Vlak voor de start

Het was lekker fris met 12/13 graden, de zon was er niet en zou zich zeer zelden laten zien, de wind was soms wel nadrukkelijk aanwezig. En we hielden het droog in het hoge noorden. Met een mooi toetertje werden we weggestuurd door organisator Ronald Kwint. En ik kan gelijk al zeggen dat hij de organisatie prima voor elkaar had. Ontbijtkoek, bananen, chocolade, koeken, water, cola, bouillon, etc. Super en dat iedere 4,22 km. Ook de tijdregistratie en het aantal rondjes hield hij feilloos bij. Er moesten 10 rondjes gelopen worden door de marathonlopers. Voor het gevoel gingen de rondjes vrij snel. Je bent vrij snel weer bij de verversingspost.

Doel was ontspannen lopen, de provincie Groningen afvinken met een gelopen marathon en ook nog een tijd lopen die nog openstond. Ik begon rustig. De kilometers lagen tussen de 5’15” en 5’20”. En dat ging vrij makkelijk. De eerste twee halve marathon lopers waren al snel weg. Sjoerd (in het toepasselijke oranje; let ook op mijn sokken ;-)) startte ook lekker rap op de marathon en ik liep in het begin met Bennie (nr. 30), die zijn derde marathon in 10 dagen liep!!

Samen met Bennie in de natuur van Glimmen

Samen met Bennie in de natuur van Glimmen

Na het eerste rondje voerde ik het tempo iets op en kwam bij Sjoerd te lopen. Sprak even met hem, wenste hem succes en ging alleen verder. Want het liep nog steeds vrij soepel. En dan loop je op een gegeven ogenblik op kop en zie je dat de afstand met nummer twee groter wordt. Op één of andere manier loop je dan toch iets rapper door dan de bedoeling was. Zo draaide ik mijn rondjes af. En wat ik al zei: zo’n rondje is zo voorbij. Halverwege (na 5 rondjes) liep ik na het nuttigen van de nodige versnaperingen na ongeveer 1:48:30 weg voor het tweede gedeelte van de marathon.

Na een paar rondjes weet je precies waar je beter wel en niet kan lopen. Aan de linkerkant of aan de rechterkant. Je weet dat er een kuiltje aankomt. Op een bepaald punt nam ik iedere keer de tijd op tot aan de finish. Zo wist ik de laatste ronde welke eindtijd haalbaar zou zijn. Zoals bij velen bekend probeer ik alle tijden in een uur te lopen. 3:37 miste ik nog. Daarna zou het 3:40 tot en met 3:42 moeten zijn. Maar om nu als eerstaankomende voor de finishlijn te gaan staan wachten, is ook zo wat. In de laatste ronde zag ik op het voor mij bekende punt dat 3:37 haalbaar moest zijn. En zo geschiedde. 3:37:19, volgens de uitslag. En bruto is hier ook gewoon netto. Hier zie je alles nog eens terug in Garmin Connect. Ja, en wat doe je dan als eerstaankomende met een volle perstribune.

 

GroteFoto-SEBEULYJEen bijzonder leuke marathon, hele gezellige, vriendelijke en gastvrije mensen, prima georganiseerd door de DFW Runners. Kijk eens op hun site. Ze hebben regelmatig hele leuke wedstrijdjes in de natuur.

De foto’s komen van Jannet (gemaakt door Jos) en ook van de site van Toli. Dank voor jullie foto’s. En dat is nog niet alles wat de Runners in petto hebben. Ook een toepasselijke oorkonde kan je gratis downloaden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA oorkonde GroteFoto-WSJBRJDI - kopie

 

34 gedachten over “Koninginnedag (Marathon)

 1. Proficiat! Je stond nog in het eerste startvak ook!
  Lijkt me een mooie loop door het natuurgebied.

 2. Wat een toeval dat je nu precies daar terecht kwam en ook nog per ongeluk je hardloopspullen bij had 🙂 Alweer een knappe prestatie..1e! Gefeliciteerd!

 3. Groningen kan ook afgestreept worden, hoef je daar niet meer toevallig heen;-). Mooie tijd gelopen, gefeliciteerd met je 1ste plaats.

 4. zeg eens eerlijk.. was dit echt toeval dat je daar die marathon ging lopen?
  Gefeliciteerd Hans!! Mooie tijd, 1e plek.. wat wil je nog meer :))

 5. Haha wel heel toevallig dat daar in het Groningse een marathon georganiseerd werd 😉 Mooi gelopen, redelijke omstandigheden zo te horen ging het van een leien dakje! Succes met je marathonafkruisspel!

 6. Geweldig, wat een belevenis.
  Gefeliciteerd met de nieuwe provincie en de nieuwe tijd.
  En niet te vergeten de eerste plaats.

 7. Top om in zo enorm deelnemersveld eerste overal te worden. Deze plaats pakken ze jou niet meer af en zelfs je tijd is geweldig.
  Geniet nog ff van het weekend.

 8. Top en natuurlijk gefeliciteerd.
  Bekend terrein en goed geregeld door de organisatie.
  De volgende marathon/ultra zal vast en zeker in Spier wezen!.
  Groet Rinus.

 9. Gefeliciteerd met deze overwinning, misschien komt Mario je nou vragen om je in te huren voor Rotterdam 2011.

 10. Gefeliciteerd met je eerste plaats. Je gaat om een tijd af te strepen en om een provincie weg te kruisen, maar ondertussen wordt je eerste…. ! Goed gedaan

 11. Hans, gefeliciteerd met je prijs ! Maar ja, je stond in het “A”-vak, dus dan sta je al goed.

 12. Gefeliciteerd met je overwining, en n mooi verhaal,nu ik je verhaal gelezen hebt, ja ik ga een van die mooie marathons zeker ook eens lopen,van de zomer daar in het hoge noorden.

 13. Geweldig! Wat een mooi parcours en zo rustig. Auto in de berm en 10 maal een verzorgingspost, waar vind je dat deze tijd nog. Koesteren deze marathon.

 14. Heb je de provincie Drenthe nog niet???? Dat wordt dan weer een dfwrunnersmarathon!
  Ik heb ook een tijd en een datum gescoord. En ook nog een eerste plaats.
  Groet
  Jannet

 15. Gefeliciteerd met deze overwinning. Tsja wat moet je anders als je vrouw op koninginnedag moet werken ;-). Dan ga je gewoon lekker lopen toch. Ik zie op jouw kaartje dat Drenthe nog openstaat. Google maar eens op marathon Diever. In die omgeving worden er ieder jaar een paar georganiseerd. Ook kleinschalig en lekker door het bos.

 16. Benzinegeld eruit natuurlijk, met die dikke enveloppe..
  Dit zijn IDD de leukste loopjes jammer dat het ver rijden is, volgende keer Carpooling..

 17. Topper!!!
  Ik heb er op teletekst niets over gelezen, maar zal de kranten vandaag eens goed napluizen.
  Maar gefeliciteerd, het blijft toch een unieke pestatie.
  gr, Ruud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.