Zevenheuvelenloop

Het moet niet gekker worden. Na de dam tot damloop, liep ik afgelopen zondag weer met duizenden medelopers over een parcours met een berg bulten: de Zevenheuvelenloop. Altijd heb ik deze twee evenementen afgezworen. Te ver weg, hartstikke druk, stervensduur, moeilijk te bereiken, en wat voor onzin ik nog meer kon verzinnen. Zoals gezegd werd de #DtD of #damtotdam, om met twittertaal te spreken, enkele weken geleden gelopen. En oké. Ik moet toegeven: Het is wel aardig ;-), wel leuk eigenlijk en best goed georganiseerd. Zo ook afgelopen zondag. Zowel voor de #DtD als de #7HL was ik niet van tevoren ingeschreven. Startnummers komen altijd “aanwaaien” als het evenement in aantocht is. Je kunt sinds kort trouwens ook op Startbewijshulp van RunningMarcel kijken als je een startnummer zoekt of wilt aanbieden. Dit keer had ik dat niet nodig. Helaas is Jacqueline al een tijdje offroad (en dan bedoel ik niet dat ze nu trails loopt). Zij schrijft zich altijd tijdig in ;-). En aangezien deze “coach” ook wel eens beloond mag worden ;-), heb ik het startbewijs met treinkaartje van haar gekregen. Nogmaals dank Jacq en een spoedig herstel toegewenst. Beetje knippen en plakken en RunningHans.nl had een mooi nummer. Daarna contact gehad met de organisatie om wat startvakken op te schuiven, waardoor ik in het 3e vak (geel) kon starten……… en nu nog lopen ;-).

Met Tom van roparunteam131 ben ik naar Nijmegen gereisd. Een paar keer overstappen op een andere trein, maar dan ben je na 2 uur wel in Nijmegen. Per saldo was ik 8,5 uur van huis voor 1:10 hardlopen. Dat bedoel ik nou. Daarom loop ik zoveel marathons ;-). We waren duidelijk niet de enige die naar Nijmegen gingen. Bij aankomst eerst langs bij de hoofdsponsor ABN AMRO. Via facebook had ik een gratis kluisje gereserveerd. Heel handig en prima service van deze bank. Waardevolle spullen erin en het sleuteltje meenemen in het zweetbandje dat je erbij kreeg. Ik was blij dat mijn spullen veilig opgeborgen waren toen in de kleedlocatie werd omgeroepen dat er zakkenrollers actief waren. Zo dat was geregeld……… en nu nog lopen.

20121121-203644.jpg
(Foto: Keesdeloper)

Maar eerst naar het informatiepunt om een gele sticker op te halen. Het regende een heel klein beetje. Ik ben gelijk bij de start/finish gaan kijken. Er was nog voldoende tijd over. Dit was nou de “beroemde” Groesbeekseweg, waar al zoveel wereldrecords waren gelopen. Ik moet toe geven dat het toch wel bijzonder is om dat in het echt te zien.

Al etend en drinkend liep ik naar de kleedruimte, de kelder van een voormalige bank. Er was ruimte zat. Eerst eens lekker gaan zitten en alle lopers bekijken. Wat voor kleding doen ze aan? Ik vond veel atleten toch flink ingepakt. Misschien dat ze buiten lang moesten wachten op de start of langzaam zouden lopen? Ik besloot in korte broek te lopen, en 2 shirtjes met korte mouwen. Wel mijn handschoentjes aan. Want als ik ergens goed in ben, dan is dat het hebben van koude handen. Een kwartiertje voor klokslag 13.00 uur liep ik naar buiten. De route naar het startvak had ik al verkend, dus ik was er zo. Ongeveer 20 meter voor de startlijn heeft de organisatie de breedte van het startvak meer dan gehalveerd. Dit betekent na ruim 7 minuten over de startlijn gaan, maar daarna wel voldoende ruimte om te lopen.

Daar gingen we. Ik was niet van plan alles “uit de kast” te halen. Wel doorlopen, maar zeker niet in het “rood” (dat doen we komende zondag :-)). Als je dan eenmaal loopt, dan ga je toch weer gauw met de meute mee. De eerste kilometers liepen lekker door. En ja hoor, toen kwam de eerste heuvel. Vlak lopen is er hier natuurlijk niet bij. Alhoewel de 5 km-tijden er toch aardig uit zien: 23’39” – 23’14” – 23’35” = 1:10’28”. Hier staan de garmingegevens en hier nog wat doorkomstfilmpjes.
De route is natuurlijk schitterend: door bossen, heuvels en dalen. De weg was ruim zat om de duizenden lopers te verplaatsen. Linksaf, en nog een keer linksaf, dan kom je op de Zevenheuvelenweg. En daar kom je me toch een “deuk” in de weg tegen. Dat betekent wel dat je na de deuk omhoog moet. Bij deze afdaling voelde ik mijn hamstrings “prikken”. Gevolg is dat ik na het weekend aan één kant de hamstring meer voel dan voorheen. In mijn onderrug zit het ook niet helemaal lekker, dus morgen ligt deze jongen op de tafel van de fysiotherapeut. De kilometers gingen snel voorbij. Uiteindelijk heb ik toch nog goed (moeten) door(ge)lopen om deze eindtijd te halen. Ik kan verklappen dat ik het niet zo op heuvels heb, zeker niet omhoog :-). Maar ja, als ze er liggen moet je er overheen. Na 10 km kwam er weer zo’n vreselijk ding. Daarna mochten we gelukkig flink naar beneden. Alhoewel ze rond 12 km er toch nog ééntje in hadden gelegd. Volgens de geluiden in de wandelgangen zijn het ook veel meer heuvels(op) dan zeven.

In de laatste kilometer voel ik mij op de Groesbeekseweg een echt Haile Gebrselassie. Veel en enthousiast publiek aan de kant van de weg. Na de finish wandel ik rustig richting de kleedruimte. Omkleden in de kelder, het kluisje van de Abn Amro leeghalen en binnen een paar honderd meter sta ik weer op het NS-station.
Ik moet toegeven dat dit een wedstrijd is die ik zeker nog een keer ga lopen.

(Foto: Annie Naus)

Komende zondag staat er heel iets anders op het programma. De marathon in Geldrop: ’t is voor niks marathon, mijn derde marathon in zes weken. Een marathon die voor het merendeel door natuurgebied gaat. Samen met een aantal webloggers, twitteraars, facebookers en clubgenoten zal deze marathon rustig gelopen worden met onderweg veel lol en plezier.

12 gedachten over “Zevenheuvelenloop

 1. Pingback: ‘T is voor Niks Marathon | RunningHans

 2. Ook ik heb de DtD en 7^^ afgezworen vanwege de verschrikkelijke drukte. Dit jaar voor het laatst de DtD gelopen, de 7^^ is alweer 2 jaar terug.
  Mooi vlak gelopen op het heuvelachtige parcours en prima eindtijd.

 3. Leuk om te lezen. Ondanks het massale karakter heb ik deze al een aantal keren met veel plezier gelopen. Alleen die treinen hè? Uit welke uithoek van het land je ook komt, elk jaar wordt mijn twitter tijdlijn gevuld met tweets over overvolle treinen. Dat zou echt beter moeten.

 4. Fijn dat je de heeeeele dag plezier hebt gehad van het treinkaartje en het startnummer en ook nog een mooie snelle hebt neergezet. Volgend jaar ga ik ook weer een poging wagen op de ^^^^^^^.

 5. Mooi verslag over hele lange dag, las iets van 8 uur onderweg om uurtje te lopen, maar wel een super ontvangst in Nijmegen. Zie je in Geldrop, das even geleden dat we in hetzelfde ‘treintje’ liepen.

 6. Is inderdaad een prachtige wedstrijd, zelf ook een paar keer gedaan
  Net als je zegt, je bent wel een hele dag in de weer voor 70 minuutjes lopen; doen we dat zondag dan maar 240 minuutjes lang

 7. Leuk verhaal Hans. Nijmegen is mijn geboortestad. Het publiek is gewend om vierdaagselopers aan te moedigen, dus support krijg je wel onderweg De ZH liep ik 2x maar ik vind het veel te druk. De vierdaagse 3x, ook waanzinnig druk. Omdat ik geen startvakken mag opschuiven (eindtijd 1:20) moet ik altijd ontzettend veel mensen inhalen en zigzaggen etc. en dat loopt gewoon niet lekker, dus ik ga niet meer, of misschien nog eens als supporter 😉

  Succes bij de fysio, groetjes,

  Dorothé

 8. Dit jaar geen 7^^ voor mij maar dat mag ook wel een keer, heb hem 3 jaar achter elkaar gelopen. Toch jammer dat naderhand niet even naar Maxim’s of zo bent gegaan, dat is na het lopen, toch echt het leukst van een dagje Nijmegen!
  Zie je zondag bij ’t is (voor) niks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.