Bruggenloop Rotterdam

Heel de familie loopt de Bruggenloop

Heel de familie loopt de Bruggenloop

Gisteren was dan eindelijk de 25e editie van de Bruggenloop. Na een verplaatsing van februari naar december en twee afgelastingen door het winterse weer moest de organisatie langer wachten op deze jubileumeditie. Ik heb de Bruggenloop regelmatig gelopen. De eerste Bruggenloop was op 9 maart 1986, georganiseerd door roeivereniging Nautilus. Toen was de afstand nog 11,5 km. Van de Erasmusbrug had men toen nog niet gehoord. Rotterdam was al blij met de Willemsbrug. Later werd de route 13,3 km. De uitdaging was dan vaak om te proberen binnen het uur te finishen. Het was altijd dringen naast de smalle watertoren op het DWL-terrein om snel te kunnen starten. Nog later werd er een halve marathon aan het programma toegevoegd.

In 2000 liep ik de halve marathon

In 2000 liep ik de halve marathon

De start en finish zijn ondertussen op vier verschillende locaties geweest. Maar, de organisatie lijkt nu de juiste plek te hebben gevonden: De Kuip. Er wordt al gesproken over uitbreiding van het aantal deelnemers. Want wie zocht er in de afgelopen weken geen startnummer voor de Bruggenloop. Op twitter, facebook en startbewijshulp.nl was het dringen om startnummers. Ik denk dat uitbreiding mogelijk moet zijn. De start is nu op 2 banen, dat kunnen er 4 worden. Ze liggen er toch. En dat kan al tot over het Varkenoordviaduct, en de Rosestraat. Ook is een gefaseerde start mogelijk. Bovendien zijn er van de 7000 slechts 6191 binnengekomen, en ik neem aan ook gestart. Die 1000 kan je dus standaard al afschrijven.
Het was leuk om weer eens een Bruggenloop door Rotterdam te doen. De laatste liep ik in 2006. Het was fijn dat deze Super Marathon Master in startvak A kon starten. Na precies 9 seconden was ik over de startlijn. In het startvak ontmoette ik Ronald en Paola. Ik hoorde van hun droomtijd en dacht dat ik dat nooit zou gaan halen. Stiekem wel natuurlijk. Ik had het in ieder geval nog niet gelopen de laatste maanden. Ik was klaar voor de start. Kom maar op met die knal, wethouder. Vlak voor de start begon het te regenen. Daarna was het gelukkig snel droog.

Marlyn

Marlyn

Ik begon vrij snel voor mijn doen. Dit zou ik best wel eens niet tot het einde kunnen volhouden. Zo snel had ik nog niet gelopen in mijn tweede hardloopleven. Aan het einde van de Olympiaweg liep ik voor Ronald en Paolo. Zij werden toch een beetje mijn richtpunt (als ze voor me zouden komen te lopen). Ik had het voordeel dat ik alle “blauwe” lijnen op dit parcours weet te vinden. Stoepie op, stoepie af, bochtje haaks nemen of juist weer niet. Ik kom hier wekelijks wel een keer langs. Dit resulteerde in een 5 km van 22’15”. Whow. Je moet nog 10 km RunningHans. Rustig aan. Ja ja. Op de Boompjes en de Maasboulevard stond de wind in de rug. Ik probeerde zo relaxed mogelijk te lopen, maar wel het tempo hoog te houden. Het werd zelfs warm met de wind mee. Mijn handschoenen konden uit en de mouwtjes naar beneden. Hupsekee, rechtsaf de Kralingse Zoom op, downhill. Extra gas geven, naar links het Toepad op en daar ligt de Van Brienenoordbrug al. In de bocht de brug op zag ik voor het eerst dat RR en Paola 100 meter achter me zaten. De brug waar ik twee keer per dag over heen ga, meestal met de fiets. Dit keer met de wind in de rug. Ik was dus zo boven. Nee, deze brug was voor mij geen spelbreker, daar ken ik hem te goed voor en met de wind mee was het helemaal goed te doen; 10 km in 44’29” (22’14” over 5 km).

Op 11,5 km op Rotterdam-Zuid

Op 11,5 km op Rotterdam-Zuid

Of het de bietensap was (ik had zaterdagavond en zondagmorgen een flink glas op) weet ik niet, maar ik kon redelijk blijven gaan. Onder het IJsselmondseplein door en daar was 12 km al weer. Rechtsaf de Dwarsdijk op en nu voor het eerst goed de wind boven op je snufferd.

Edward en Marlyn
Edward en Marlyn

De lopers vormden een mooi treintje, waardoor het tempo niet teveel naar beneden ging. Het laatste stuk de Olympiaweg op. Ook wind tegen, dus flink hard werken. Ik druk hem af op 1:07:13 (5 km in 22’44”). Yes. Ik ben heel tevreden. Weer een persoonlijk record in mijn tweede hardloopleven. Garmincijfertjes zijn hier te zien.

Mijn dochters Daniëlle (1:26’01”) en Marlyn (1:27’57”) en schoonzoon Edward (1:27’57”) lopen ook een persoonlijk record. Gudy heeft verkleed als de kerstvrouw met Daniëlle meegelopen en lijkt weer helemaal hersteld van haar hamstringblessure.

Daniëlle en Gudy het Kerstvrouwtje

Daniëlle en Gudy het Kerstvrouwtje

De foto’s zijn door Brian gemaakt. Thanks. In de uitslag blijk ik als 326e te zijn binnengekomen van de 6191 finishers en zelfs 18e in mijn categorie (M45+) van de 584. Ik ben verbaasd. Echt. Daar mogen de armen wel even voor de lucht in.

Ik voel mijn knie vandaag ietsje meer dan normaal. Ben dan ook redelijk vol de afdalingen in gegaan. Dat deed ik nog niet eerder. Maar het gevoel in de knie is wel herkenbaar. Dat komt dus wel goed. Geen reden om mij niet in te schrijven voor de Sparkmarathon. Komende zondag een “rustige” marathon achter Ton en Ruud, die de haas “spelen”.

Finishcertificaat

8 gedachten over “Bruggenloop Rotterdam

 1. Ho Ho Ho Hans zo Hans ga je niet n beetje te snel voor mijn wel Rustig aan man, echt geweldig lekker strak gelopen Proficiat en de rest van de Fam ook natuurlijk Zie je zondag anders alvast Succes SparkMarathon

 2. ik vond je in Geldrop al heel sterk lopen. Dit geeft nog eens de bevestiging dat je gewoon weer terug bent en hoe. Wat een mooie tijd man. Met de harde wind en de van Brienenoordbrug is het toch een pittige wedstrijd. Proficiat

 3. Netjes Hans! 1:07:13 was ook de tijd waar ik voor ging 🙂 Waar jij soepeltjes de Brienenoordbrug over ging had Paola het zwaar. We moeten dus meer oefenen op dat soort bruggen. Was leuk je te zien en top dat je zo lekker liep. Op naar Spark!! (ps: leuk dat de hele familie meeliep!)

 4. Mooi verslag en man wat ga je alweer lekker hard, klasse hoor!
  Dat ik als “haas” mag spelen voor zo’n ervaren marathonloper als jij (met toch 2x zo veel 42km-ers) beschouw ik als een hele eer……..
  Zie je zondag

 5. Supertijd Hans! Ook voor de rest van je familie. Ik zou niet alleen de armen in de lucht doen maar een gat in de lucht springen bij zo’n tijd. Bij mij ging het minder voorspoedig. Wel sneller als vorig jaar maar geen PR. Ook nu nog veel pijn in bilspieren en hamstrings. Verder ook heel leuk om een stukje ervaringsgeschiedenis van de 25 edities te lezen.

  groetjes,

  Dorothé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.