Lijden in Leiden

foto - kopie

Gelukkig viel het voor mij wel mee. Eigenlijk had ik betere benen dan bij de 4:12 in Rotterdam. Voor vele lopers was het wel lijden in Leiden. De temperatuur zou volgens de weermannen oplopen tot net boven de 20 graden en de zon zou vrolijk in de lucht zijn lieve gezichtje laten zien. In de loop van de dag liep de temperatuur duidelijk op ver boven die 20 graden. Zeker de laatste 15 kilometer. De wind, voor zover die er stond, blies toen in de rug. Dit betekende dat jelm14-08655 ongeveer in een sauna liep. Loop je dan op de top van je kunnen of heb je weinig ervaring met marathons lopen, en zeker in de warmte, dan wordt de kracht langzaam maar zeker uit je lichaam gezogen. Ik merkte zelfs dat ik af en toe wel aan een bekertje water toe was. De dorst was voelbaar. Uiteraard werd het hoofd koel gehouden.

Genoeg geklaagd. Daniel en ik mochten vandaag de lopers hazen die 4 uur wilden lopen bij de Leiden Marathon. We waren de pacers van dienst. Daniel heeft ook veel ervaring met hazen en kan prima lopen, dus voor hem was het vandaag ook appeltje eitje. Een Amsterdammer en een Rotterdammer die goed kunnen samenwerken, aldus het Leidsch Dagblad. Het is mogelijk.

Grotefoto-O3ZFILKV

Ook dit jaar werden de pacers weer fantastisch ontvangen door Terry in de Stadsgehoorzaal. Koffie, thee, flesjes drinken, fruit, broodjes, massage, koude douche, tassengarderobe, een mooi shirt en een speciale medaille, etc. Alles was weer puik geregeld. Dank voor het warme onthaal. Het gele Hardloopwinkel Pacingteamshirt aan, nummer opspelden, ballon goed vastmaken, anders vliegt hij weg en toen richting het startvak. Op de foto met de pacers. De Keniaanse en Ethiopische toppers vonden die gele shirtjes en ballonnetjes zo bijzonder dat zij spontaan foto’s begonnen te maken. Uiteindelijk wilden ze wel met deze gele brigade op de foto. Dit kan zo maar gebeuren in Leiden.

foto

Om 10:30 uur was de start. Het begon al lekker te broeien met die koperen ploert. De eerste 11 km liepen de halve marathon en de hele marathon gezamenlijk. Daarna sloegen wij rechtsaf. Het was wel erg druk. De halve marathonlopers moesten die langzame marathonlopers ook nog eens inhalen.

!cid_E50845F6-40C9-4F54-AC02-E23CA1E4D3A4

Hoeveel volgers we hadden was de eerste 11 km niet te zien. Als ik omkeek zag ik duizenden hoofden “dansen”. Na de afslag over de brug, speciaal door de Landmacht aangelegd over de Oude Rijn, bleken Daniel en ik 25 tot 30 volgers te hebben. Het liep lekker. De groep liep iets uit elkaar, maar dat was geen probleem. De dorpen waar we doorheen liepen waren soms stil en soms heel enthousiast, zoals Oude Ade. De halve marathon ging in 1:59:36 (de tweede helft zou overigens in 1:59:53 gaan)

Na 25 km begonnen de eerste lopers te lossen. Zeker na een drankpost is het altijd de vraag hoeveel er nog meegaan. Ondanks dat we toch wat inhouden, zijn dit punten waar lopers er vaak de brui aangeven. Zelf kreeg ik flink last van de aanhechting van mijn linkerkuit. Het werd flink stijf. Ik waarschuwde Daniel alvast over dit onheil. Ik vreesde namelijk dat ik zou moeten uitstappen. Gelukkig kon ik blijven lopen en werd het later weer wat soepeler.

10341486_475618815903120_4361481973344695161_nWeer enkele kilometers verder was er niet veel meer van de groep over. We hadden nog 2 volgers. Tamara en Kees. Zij hebben het prima volgehouden. Onderweg liep de ene na de andere atleet te wandelen of reed zou maar voorbij in een auto van de organisatie ;-). We zwaaiden vrolijk terug. Wij gingen door. Na Leiderdorp kwam Leiden al weer snel in zicht. Daniel had een mooi schema bij zich, waardoor de Amsterdammer en Rotterdammer onderweg toch nog enige discussiestof hadden ;-). Haha. Maar dat ging goed hoor. In de laatste kilometers goed rekenen om precies onder de 4 uur uit te komen. En dat ging helemaal lukken. Na 3:59:29 kwam ik over de finish. Hier staan de garmingegevens (km 2 kwam ik terug van een plaspauze, die is dus wat sneller ;-)) Deze marathon heb ik ondertussen al 9 keer gelopen. En het wordt ieder jaar groter. Volgend jaar de 25e Leiden Marathon. Daar moet je zeker bij zijn. Ik in ieder geval wel. Tot volgend jaar in de sleutelstad.

CX090_73A8_9

6 gedachten over “Lijden in Leiden

 1. Pingback: Hazen in Leiden | RunningHans

 2. Leuk Hans dat stuk in de krant… erkenning voor de pacers. Jullie brengen wel niet iedereen helemaal over de streep in die tijd, maar ze lopen in ieder geval zo lang mogelijk een goed basistempo. Ik vond het weer trouwens ook goed te doen, maar ik hoefde maar de helft. Ik hoop dat je kuit weer helemaal oké is. Ik ga wel proberen er bij de 25e versie bij te zijn daar in Leiden.

  Groetjes,

  Dorothé

 3. Een mooie marathon inderdaad in Leiden, was er vorig jaar wel bij.
  Prima haasklus weer volbracht, en zeker wat was het plotseling weer warm.
  (vorig jaar stormachtig)…..
  Hopelijk valt het mee met de kuit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.