Marathon Valencia

Al weer enige tijd geleden waren we in Valencia om op 19 november de marathon te lopen. Samen met Gudy en clubgenoten Aart-Peter en Astrid was in het voorjaar deze reis geboekt. We hoorden immers goede verhalen over deze marathon. We bleken niet de enigen te zijn. Nog meer clubgenoten en andere bekende hardlopers hadden Valencia gevonden. Zo ook Rob. Hij haalde samen met zijn zus ons thuis op. Een geweldige service. Binnen enkele ogenblikken waren we op het vliegveld van Rotterdam. Als we hier vandaan kunnen vertrekken, zullen we het niet laten.

Het was vrijdag, 2 dagen voor de marathon. De vlucht vertrok op tijd. Ergens rond 17.35 uur in de avond. Binnen 2 uurtjes vlieg je naar het zuiden van Spanje. Vanaf het vliegveld sta je met de metro in 20/30 minuten in het centrum. Allemaal goed geregeld. Snel door naar het hotel. Gelukkig eten ze hier veel later dan bij ons. Soms konden we pas om 20.30 uur terecht voor een diner. Van clubgenoten Martin en Monique, die hier al een paar dagen verbleven, hoorden we over een goede pizzeria bij ons in de buurt. En dat klopte ook. Met een goed gevulde maag en een lekker biertje sliepen we in de voortreffelijke bedden.

De volgende dag aan het ontbijt. Dit is toch wel een grote marathon. Het hotel zat waarschijnlijk vol en daar was de eetzaal niet helemaal op berekend. Ach, een paar minuutjes wachten en we hadden een tafel voor 4. Alles was aanwezig in de eetzaal. Het smaakte ook prima. Het was wel zaak goed je bord te bewaken voor de Spaanse fanatieke afruimster. Met daarbij dat het ongeveer 1,5 km lopen is van start/finish van de marathon, is dit hotel zeker aan te bevelen.Na het ontbijt ons eerste loopje richting de Stad van Kunst en Wetenschap. De gebouwen zien er futuristisch uit en het water rondom de gebouwen maakt het nog spectaculairder. Het lijken wel zwembaden. Maar, helaas zwemmen is verboden. Het complex bestaat uit 6 gebouwen. Het ligt daar schitterend in het park van Valencia. Wij kwamen om ons startnummer op te halen en sfeer te proeven. De goodiebag was goed gevuld. Veel stands en kramen met sportkleding en meer. En uiteraard even bij de start en finish kijken. Bijzonder mooi. En warm. De temperatuur ging uiteindelijk naar een graad of 22. Terwijl Nederland bijna wegspoelde na een paar dagen regen, hebben wij geen wolkje gezien. Iedere dag een blauwe lucht en alleen maar zon. In de ochtend, avond en in de schaduw is het soms wel frisjes. Tijdens de marathon kon veel in de schaduw gelopen worden. De verzorging tijdens de run was perfect met flesjes water en sportdrank. Geen reden om over de kook te geraken.

De rest van de dag kwamen we goed door. Veel terrasjes en goed eten en drinken. Dat was immers belangrijk voor de dag van morgen.

Om een idee van de start en finish te krijgen. Hierboven en onder een foto van de start en de finish. En dat looptactiek: Ik ging Astrid hazen. Het doel was simpel: onder de 4 uur. En dat zou dan een persoonlijk record voor haar worden. Zo gezegd, zo gedaan. Astrid had de laatste maanden via een speciaal schema zeer goed getraind. De resultaten waren goed in de voorbereiding. Maar uiteraard moet het altijd nog even gedaan worden. De eerste 2/3 kilometer was het een beetje zoeken op het parcours. Nogal smal en vrij druk. Later werd dat veel beter en konden we goed uit de voeten.

Mijn taak was ten eerste om het tempo te bewaken. Niet te langzaam dat was het probleem ook niet en niet te snel. Met die flesjes water was het makkelijk om drank aan te geven. Met een bekertje hardlopen is dat bijna niet te doen. Meestal kom je dan met een half of leeg bekertje vocht bij je loper aan. Dit ging goed. Een flesje extra: geen probleem. Als Astrid werd aangemoedigd of er stond een band een flinke beat te drummen, dan liep ze langzaam bij mij weg. Geen probleem. Ik liep mijn tempo. Dan keek zij waar ik bleef en kwam vanzelf weer in het juiste tempo. En zo liepen wij onze kilometers heerlijk weg. Lekker genieten in de zon, van het publiek en de verkoeling van de flesjes water: 5 km 28’07”; 10 km: 56’22” (28’15”); 15 km: 1:24’33” (28’11”); 20 km: geen informatie; 21,1 km: 1:58’51”. En zo verder, maar dan wel sneller. 😉

Na ongeveer 22/23 km kwamen we weer in de buurt van de start. Heel veel publiek en de zon lekker warm in de rug. Op naar het oude centrum. Daar is het echt gaaf lopen. Smalle straten, veel schaduw en veel publiek die iedereen aanmoedigt: ” Venga, Animo”!! Op 2 punten kregen we ook nog gels aangereikt. Wat een service. We passeren de 30 km. 50 seconden voorsprong op een schema van 3:59:30. Dat gaat goed, maar het ging sneller. 😉

Tot 35 km lopen we nog in het gewenste tempo. Maar dan gaat de beer Astrid los. Waar we eerder 5 km-blokken in 5’38’ per km liepen gaat het nu naar 40 km in 5’32”!! Gemiddeld uiteraard. Het gaat harder en harder. Ik heb geen controle meer over het tempo en Astrid ;-). Het lijkt me ook niet nodig. Zij is zo sterk en blijft maar gaan. Twee of drie keer twijfel ik of ik moet aanhaken. Toch maar weer aanhaken en versnellen. Na de 40 km gaat het naar de finish in 5’15” per km.

Ik sprint in de laatste kilometers erachter aan. Ik zig zag door de menigte heen, voor zover dat netjes lukt. Daar ligt een loper op de grond en ervoor een langzame loper. Ik moet er tussendoor: “Lo siento”. Het lukt net zonder al teveel schade. De laatste bocht naar links

We lopen over het “water”. Ten minste. Het water ligt onder de houten platen. Nog 150 meter. Astrid zet nogmaals aan. Ik kijk het aan en vind het best. Ik kan de ‘schade’ op 7 seconden houden. Een vet p.r. voor Astrid: 3:56’24”. Wat een power en wat een tijd. Wil je nog bewegende beelden van ons zien, dan moet je hier klikken (zie het handje-klap op 33 seconden: dat was halverwege).

Bij de finish wachten we op Gudy die een hele vlakke race heeft gelopen en genoten heeft van deze marathon. Aart-Peter wilde net onder de 3 uur lopen en komt op 2:54. Dat is een geweldig opsteker richting Rotterdam. Hier staan mijn garmingegevens en hier vind je een mooi overzicht van de organisatie (die 3,9 km van 21,1 km tot 25 km zit me nog niet lekker ;-)).

De dagen erna genieten we nog met volle tuigen van onze prestaties en deze geweldige stad. Dat doen we lopend, in het openbaar vervoer, op de fiets en op het terras en het strand. Hier kom ik zeker nog eens terug.