Spijkenisse Marathon

Deze foto zegt alles over marathonzondag in Spijkenisse. Het was geweldig om met Leo en Maurice samen te werken voor het p.r. van Jacqueline. We passeren het 40 km-punt. Jacq zegt: “Ik stort in”. “Ik dacht het niet”, zeg ik. Leo knikt instemmend. Dit gaan we nu niet meer weggeven. Jacq wil protesteren maar heeft daar de kracht niet meer voor :-). Ze gaat door, als wij nog eens duidelijk maken dat we onder de 4 uur gaan lopen.Hoor wat ik zeg: “Onder de 4 uur”. Onder de Spijkenissebrug door, heuveltje af.Ik roep de pacer van de 4 uur erbij, Henk Geilen. Hij loopt nog alleen en heeft veel werk verricht. De laatste kilometer gaat in. Langzaam maar zeker zie ik af en toe een klein glimlachje bij Jacq op haar gezicht. Met mijn psychologische uitleg en gegoochel van cijfertjes (afstanden, meters, minuten en seconden), wordt haar nu ook duidelijk dat we de 4-uur grens gaan slechten. Door de bomen zien we een grote groep Energiers staan. Ze worden enthousiast als ze ons zien aankomen. Ze wijzen naar de klok, die nog op 3:57 staat. 3.58 is ook nog haalbaar. Ik wacht nog even met aanzetten, dat is nog te ver. Nog 150 meter. Ik probeer er nog wat tempo in te krijgen. En dat lukt. Hand in hand komen Jacq, Leo en ik in 3:58:50 (netto) over de finish. Een p.r. voor Jacq van bijna 14 minuten, die even moet bijkomen in het finishgebied. Mag ook wel na zo’n inspanning.

 

a31549c932

IMG_5211 IMG_5214

Het was zondagmorgen al druk in de kantine van AV Spark. Wat trekt deze wedstrijd toch een hoeveelheid atleten. Veel clubgenoten, Belgen, webloggers en zelfs (ex-)toppers. Een populaire wedstrijd met voor ieder wat wils, van 5 km tot en met de marathon. En dan de organisatie. Die is gewoon goed. Daar zijn dan ook 250 vrijwilligers voor op pad en dat niet alleen deze dag. Maanden van voorbereiding. Menig vereniging zou dit niet voor elkaar krijgen. Hulde voor AV Spark.

Dan het lopen, want daar komen we uiteindelijk voor. Jacq had haar garmin – op dringend advies ūüėČ – thuis gelaten. Ik had die van mij dit keer eens ingesteld op blokken van 5 km. Leo, ook in voorbereiding op de 60 van Texel, wie niet zou ik bijna zeggen, besloot om met ons mee te lopen. Gert Jan zou ook meelopen, maar had ik nog niet gezien. Toen we het sportpark afliepen, zag ik hem al voor ons lopen. Het doel was vooraf het p.r. van 4.12.29 van¬†Jacq te verbeteren. We gingen wel weg op een tijd van 4 uur, maar of dat haalbaar zou zijn kon ik niet garanderen. P.r.-garantie had ik wel afgegeven. Een enorme groep verlaat het sportpark. Silvia en Gudy starten¬†een kwartier later op de 10 km en moedigen iedereen goed aan. Ze zijn goed herkenbaar in de mooie shirts van Energie. Langs de dijk, de wind schuin in de rug, loopt het vrij makkelijk. Na 4 km staat Maurice al klaar met zijn fototoestel. Nu al blijkt dat garmin bijna¬†100 meter voor ligt op de bordjes langs de kant van de weg. Het is noodzaak om die¬†bordjes goed¬†in de gaten houden. In ieder geval “zegt” garmin 27’37” en het bordje¬†28’02”.

Henk met een eindtijd van 4:00 op zijn oranje NS-hesje, heeft ons dan allang ingehaald. Ik laat het groepje bewust¬†gaan. Wij liggen toch al voor op schema. Later gaf Henk aan dat hij meer last van de wind had verwacht en zoiets aan seconden kon opbouwen. We gaan lekker zo. Bij het keerpunt van de 21,1 km zie ik Gerard en Joke achterop komen. Ze roepen ons succes toe. Maurice, die de rol van pakezel van mij had overgenomen, draagt de drank van Jacq en mij, maar ook nog gelletjes en reepjes. Aan de zijkant van zijn rugzak zit een netje waarin de bidons hangen. Jacq hoeft maar¬†een seintje te geven¬†en ik steek mijn handen als een volleerd wielrenner in de lucht en “waterdrager” Maurieske komt langzij rijden. Ik haal de bidon uit het genoemde netje, trek het dopje open en reik mevrouw Jacq het drankje aan. “Het lijkt wel een soort roomservice”, zegt Maurice. En, dat klopt. Jacq moet¬†alleen maar lopen en¬†bij¬†de groep blijven. De 10 km zijn we ondertussen gepasseerd met een 5 km tijd van 27’54” volgens garmin. Henk en zijn groep hebben we nog niet te pakken. Maar, richting 12 km komen we dichterbij. Ik kijk eens door de open vlakte en het lijkt me verstandig om te gaan aansluiten voordat we gaan draaien. We krijgen de wind dan tegen. Het tempo trek ik op onder de 5’30” p/km. Net voordat we linksaf gaan, sluiten we aan.

Gert-Jan meld ik dat we er zijn. Vanaf dat moment hoeven Leo en ik niet meer op het tempo te letten. We zijn aangesloten bij de pacer van de 4-uur groep. Een groepje van ongeveer 18 lopers. Dit loopt lekker. Ik hoef alleen maar te controleren of het goed gaat met de tussentijden. Al snel hoor ik van de reputatie van Henk, zodat we ons daar geen zorgen meer over hoeven te maken. Bij 15 km hebben we ongeveer 30″ voorsprong op het schema van net onder de 4 uur. Dat gaat goed. We mogen zeker niet te hard gaan. Als we onder de 4 uur lopen, dan zal dat net zijn. Loop je nu te snel, dan haal je het niet. Ik hoef alleen af en toe een reepje en drinken te halen en¬†haar zo nu en dan uit de wind houden. Daarnaast geef ik slechts aanwijzingen waar te lopen. Ik heb een makkie vandaag en maak van vreugde¬†een sprongetje.

Hobbel de hobbel, op naar het halve marathonpunt. Een Belgische loper, die ook in de groep loopt, spreekt mij aan. “Zijt gij RunningHans”? Ja, dat klopt. “Het wereldje” is klein. Het is Jan Deschacht en heeft ook een weblog. We praten over het lopen en de webloggers die we allebei kennen. Zo gaan de kilometers snel voorbij. Het halve marathonpunt komt er aan: 1:59:20. Prima. Ik zeg tegen Jacq dat wordt dus 3:58:40. Stel je eens voor 3:58:40. Dat zou mooi op je weblog staan. Met Leo gaat het ook goed. Af en toe moeten we samen een windscherm vormen als de wind toch iets heftiger is en van de zijkant komt. Jacq zou later zeggen dat ze niet heeft gemerkt dat er wind stond. Een goed teken. De Haagse aanwijzingen van Leo volgt iedereen netjes op:¬†lop√Ľh of do√Ęhlopen.

Aan de lange weg in de polder richting 24 km lijkt geen eind te komen. Ik weet nog¬†dat ik hier 2 jaar terug mijn 50e marathon liep en¬†clubgenoten Jopie en Hans op dit punt met een opblaas50 langs de kant stonden. Dat vergeet je niet meer.¬†Bij de drankpost van 25 km spoor ik Jacq tijdig aan om bij de haas te blijven. Ik kom wel. Zo kan ik bij de drankpost de tijd nemen om te drinken. Jacq heeft haar bidons. Het blijkt geen loos advies te zijn. Vaak zie je dat lopers bij een drankpost iets te lang achterblijven en de groep niet meer kunnen bijhalen. Dit is zo’n drankpost. Er blijven er een paar achter. Henk houdt het netjes in de gaten en laat het tempo iets zakken. Maar niet iedereen komt terug. Wij gaan door naar 30 km: 2:50:02. Precies op schema.¬†Ik voel mijn rechterbeen, die waar de hamstring zich soms nog laat horen, wat “vastlopen”. Bij de drankpost rek ik alles goed op. En dat helpt.

We gaan nu richting Hekelingen. Gert-Jan moet er hier helaas af. “Bijblijven GJ”, roep ik. Tevergeefs. Toch loopt hij een mooie tijd, die hij lange tijd niet heeft gelopen. Het gaat nu een klein beetje regenen en het duurt misschien 10 minuten. Later horen we dat het op de atletiekbaan bij Spark heel hard heeft geregend. Gelukkig hebben wij daar niets van gemerkt. Jacq liep tot op heden¬†zonder wanklank met de groep mee. Als ik nu op de routekaart kijk, moet het op 33 km zijn geweest dat de eerste “protesten” kwamen. Ik weet niet meer wat ze zei, “zware benen”, dacht ik. Vanaf dat punt moeten Leo en ik haar er door heen praten. Af en toe hoor ik een zucht of een puf. De raarste dingen heb ik verteld, denk ik ;-). “Positief denken, je kan het, liever vandaag pijn, dan morgen spijt….” en meer van dit soort onzin. Bij 35 km zegt de klok 28’00” over de laatste 5 km. 18″ voor op een km-tijd van 5’40”. Jacq houdt zich zeer moedig en blijft doorgaan. We rekenen haar dan ook¬†steeds voor dat we nog¬†onder de 4 uur zitten. “Deze kans krijg je nooit meer”, zeg ik. Slaat natuurlijk nergens op, maar je moet wat. Het gaat echt goed. Wat er vanaf 40 km gebeurt, hebben jullie aan het begin kunnen lezen. Hier staan alle uitslagen van die dag en hier vinden jullie de garmincijfertjes.

Een geweldige dag en een mooie marathon. Een prachtige prestatie van onze Zeeuwse weblogster. Maar ook natuurlijk de p.r’s van Gerard, (alweer)¬†Pim en clubgenoten Joop, Joke en Marian mogen er zijn. Ik ben toch niemand vergeten? Over de discussie rond het prijzengeld (zie DRR / CAV Energie) heb ik nog een leuke anekdote. Gudy liep de 10 km in een mooie tijd van 51’41”. Uiteraard zijn er voor de 10 km prestatieloop geen prijzen. Ze¬†werd hiermee 6e dame van de 46. En wat wil het geval, hiermee was ze ook nog eens 1e master vrouw 45+. Prijs zou ik zeggen ;-). Trouwens 3 dames van Energie liepen bij de eerste 8 op de 10 km. Heel goed. Ik had deze dag niet willen missen.
Al dit moois is vastgelegd door Maurice, Ans en Kok. 

36 gedachten over “Spijkenisse Marathon

 1. Pingback: Schuilen voor de wind | RunningHans

 2. Pingback: Wat doe je nou? | RunningHans

 3. Geweldig verslag!! En geweldig gelopen maar ik weet dat als jij constant wilt lopen, dat ook constant is ūüôā Een enorme verbetering van Jacq’s pr…en dat straalt natuurlijk ook op haar trainer af. Ik denk dat je nog even mag blijven.

 4. Prachtig verhaal Hans ik heb het met genot gelezen superhaas.
  Bij deze alvast een fijne kerst en vooral een gezond & sportief 2011
  H.Nak.

 5. Wat een oprachtig verslag! En die foto is geniaal.
  De leden van DUTCH ROAD RUNNERS sparen loopkilometers tijdens Serious Request. Ze sparen van 18-24 december 10 cent per gelopen trainingskilometer. Op 24 december maakt iedere loper zelf het gespaarde bedrag (gelopen kilometers x 0,1) over naar Serious Request. Loop je ook mee voor het goede doel? Kijk voor alle info op http://www.dutchroadrunners.nl

 6. Mooi team zijn jullie drie geweest, maar wat heeft Jacqueline geweldig gelopen. Ze kan heerlijk genieten van een schitterend PR onder de 4 uur en jullie ach jullie hebben onderweg al genoeg genoten (aan de foto’s te zien).

 7. Hey Super Coach, je hebt Jaq geweldig geholpen al heeft ze het natuurlijk zelf gedaan. Mooie foto’s zeker die ene met die bokkensprong.
  Heb ook nog een beetje advies nodig voor Rdam!!!!! Geen schema hoor!!!!

 8. Het is dat ik al een afspraak had met John anders had ik zeker met jullie groep meegegaan. Denk wel dat het een haalbare kaart voor mij was geweest. Zeker met twee super hazen erbij. Netjes gelopen wederom Hans.

 9. Mooi verslag, ja zo ging het precies, helaas kon ik jullie na 30 km niet meer bijbenen, maar wel heel erg bedankt dat jij Hans en Henk Geilen en natuurlijk de rest mij naar een geweldig mooie tijd geloodst, ook heel leuk voor Jaqcueline,
  Ik zie je nog wel een keer.

 10. Erg leuk om je verslag weer te lezen Hans. Dat hazen en coachen gaat je goed af (geldt ook voor je companen deze race).
  Prima prestaties natuurlijk zeker van Jacq. die ik ook direct maar “live” heb gefeliciteerd. De sub 4 is gelukt. hieperdepiep. Op naar een mooi nieuw en haalbaar doel zou ik zeggen.
  Energiers allen prima gepresteerd en erg goed vertegenwoordigd in SpijkCity. Ondanks de pittige omstandigheden is nog menig pr gelopen.
  Dat beloofd nog wat voor 2011………….
  We gaan weer lekker trainen……………

 11. Leuke kennismaking Hans! Schitterend hoe jullie Jacq en velen op sleeptouw namen.
  Na 30 km was mijn pijp uit; mijn conditie is ooit beter geweest… Dat komt terug, ik ben vastberaden.
  Mooie blog, ik heb heel wat zitten neuzen… Onze PR’s liggen aardig in elkaars buurt. Voorheen liepen we 2 x eenzelfde marathon (Zeeland 2009 en 2010). Ook dan finishten we close…
  We zullen elkaar ongetwijfeld nog eens treffen. Tot volgende… Groetjes, Jan

 12. Mooi verslag, mooi haaswerk leo en jij, mooie hulp gehad van Maurice. jacq heeft het mooi afgemaakt met een sub 4 uur tijd.
  Denkt bij zichzelf: ooit……oit sluip ik stiekempjes een keer mee en hoop dat ook voor elkaar te krijgen

 13. Mooi verslag Hans en prachtig haaswerk en weer een marathon weggelopen; Jacq mag wel erg blij zijn met zulk haaswerk.
  En dan mij zo’n vreugesprongetje maken onderweg.
  (Heb je voor mij ook nog een PR-garantie??)

 14. Een mooie klus en dito prestatie geweldig verwoord. Natuurlijk heeft Jacq zelf moeten lopen, maar de steun van de drie musketiers doet heel veel met je. Ik kan me voorstellen dat het Jacq een beetje gaat duizelen als jij begint te rekenen ūüėČ
  In ieder geval een mooie kroon op de schema’s, trainingen en het afzien tijdens de marathon.

 15. Oooh wow! Een prachtig verslag om te lezen…ik wou dat ik erbij had kunnen zijn. Super hoe jullie Jacq naar deze fantastische tijd hebben geholpen. Supertoll!

 16. Wat heb je het allemaal mooi verwoord. Ik beleef je verslag als de dag van eergisteren. Luctor et emergo, ik worstel en kom boven… uhh nee ik kwam onder de 4 uur binnen. Wat hebben Maurice, Leo en jij goed voor mij gezorgd. Geen zuchtje wind gevoeld ;-). Er gingen allerlei cijfers mijn ene oor in en andere weer uit. Motiverende-, stimulerende woorden. Een hand die me naar de finish sleurde en nog zoveel meer. Deze voor mij prachtige tijd is een bewijs van de prima schema’s die jij voor mij maakt. Ik ben je zeer zeer zeer dankbaar, onder de 4 uur … WHOW. Je bent een top haas en super coach X.

 17. Ook als ik straks weer kan lopen ga ik dit vaker doen! Op deze manier was het helemaal niet erg om geblesseerd te zijn! Ik heb er enorm van genoten, wat een mooie dag!

 18. Hey Super Haas Hans, Leo en Jacq mooi werk 14min eraf das toch 1min meer dan `n coopertest en daar kunt je behoorlijk stuk op gaan dus Super gelopen Proficiat, groet en fijne Dagen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.